Blog

Adaptojen nedir I Adaptojenin strese olan etkisi

Reishi mantarı

ADAPTOJENLERİN GERÇEKTEN YARARLILIKLARI
Araştırmalar, adaptojenlerin stresle mücadelede önemli yardımcılar olduğunu ve bu nedenle uyku problemleri veya bilişsel bozukluklar gibi durumlarda destek sağlayabileceğini gösteriyor.

Adaptojenlerin ana işleyiş biçimi, vücudunuzun stresle başa çıkmasında kritik rol oynayan hipotalamo-pituiter-adrenal (HPA) aksini etkilemeye dayanıyor. HPA aksi, zorlu anlarda kortizol ve adrenalin gibi hormonları salgılayarak tepki verirken, adaptogenler bu yanıtın düzenlenmesine katkıda bulunabilir.

Birçok çalışma, adaptojenlerin vücudun stresle başa çıkmasını kolaylaştırdığını ortaya koymuştur.
2010 yılında Pharmaceuticals dergisinde yayımlanan bir derleme, adaptojenlerin “stres kaynaklı bozulmaların ve stresle ilişkili (nöro-endokrin ve bağışıklık) sistem fonksiyonlarındaki aksaklıkların azaltılmasına katkıda bulunabileceği” sonucuna varmıştır.

2021’de Nutrients dergisinde yayımlanan başka bir analiz ise, “doğal adaptojenlerin çeşitli stres faktörlerinden kaynaklanan değişikliklere karşı vücudun direnç kapasitesini artırabildiğini” ve potansiyel olarak kronik yorgunluk ile bilişsel bozuklukların tedavisinde destek olabileceğini ortaya koymuştur.

Her ne kadar daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalar, adaptojenlerin stresle başa çıkmanıza yardımcı olabileceğini ve belki de daha fazlasını yapabileceğini doğruluyor. Ancak, adaptojen teriminin, bitkinin içindeki belirli bir kimyasal maddeye değil de, bitkinin bütününe ve işleyiş biçimine atıfta bulunduğunu unutmamak önemlidir. Adaptojen içindeki çoğu bileşik, ortaya çıkan faydaları sağlamak için birbirleriyle sinerjik olarak çalışmak durumundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir