Sardinya Adası’nın el yapımı kuskusları I Cascà ve pilau ile geleneksel şenlikler
Cascà
Kuskus, belirli bir tarife ya da ülkeye ait olmayan bir yemektir. Geleneksel malzemelerin ve eski ritüellerin buluşmasıyla ortaya çıkan bu yemek, hâlâ el emeğiyle hazırlanıyor. Carloforte’daki Cascà’dan Calasetta’daki Pilau’ya kadar, Sardinya Adası’nın dört bir yanında otantik versiyonlar, zamanın getirdiği değişimlere ayak uyduruyor.
KUSKUSUN TARİHİ: TUNUS, LIGURIA VE SARDİNYA ADASI
Damakta enfes bir doku bırakan lezzetli irmik topları: Kuskus, hazırlanması kolay ve birçok farklı malzemeyle rahatlıkla uyum sağlayabilen bir yemek olarak öne çıkıyor. Bu özelliği sayesinde, Akdeniz’in kuzey kıyılarında ve Avrupa’da büyük beğeni toplamış durumda.
Özellikle Carloforte (günümüzde 5000-6000 arasında bir nüfusa sahip) ve Calasetta (3000 kişilik nüfusuyla), Sardinya’nın güneybatısında, San Pietro Adası ve Sant’Antioco Adası’nda bulunan güzel sahil köyleri, bu zengin mutfak kültürünü yaşatmaya devam ediyor. Sulcis bölgesindeki bu iki ada, yıl boyunca turizmle canlanırken, ılıman iklimi, gastronomik zenginlikleri ve ünlü Carignano üzümlerinden yapılan muhteşem kırmızı şaraplarıyla da adından söz ettiriyor.
Carloforte ve Calasetta, 18. yüzyılda esasen Tunus’un Tabarka kentinden kaçan Ceneviz mülteciler tarafından kurulmuştu. Kısaca ifade etmek gerekirse; 17. yüzyılda Tunus’ta yerleşip mercan ticaretiyle uğraşan bu Cenevizler, 18. yüzyılda Tunus ile olan bağlarının zayıflaması üzerine Sardinya Krallığı’na dönmüş ve sırasıyla Carloforte’yi (1738) ile Calasetta’yı (1770) kurmuşlardı. O günden bu yana, çiftçi ve balıkçı toplulukları, Ceneviz dilini, geleneklerini ve yemek kültürlerini yaşatmaya devam ederek, Sardinya ile Tunus mutfağının ilginç sentezini ortaya çıkarmışlardır.